reklama

Crème brûlée – domáca lahôdka ako z francúzskej reštaurácie

Napriek tomu, že Crème brûlée znie tak francúzsky, jeho pôvod zostáva neznámy. Naťahujú sa oň Francúzi, Španieli aj Angličania. Je veľmi podobný katalánskemu karamelizovanému krému zo 17. storočia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Osobne dávam prednosť čokoládovým dezertom (Soufllés au chocolat, Brownies, Mousse au chocolat), alebo výbornému koláču mojej mamy (Parížska banánová torta), no keď sa mi zriedkavo podarí potlačiť chuť na čokoládu, Crème brûlée, v preklade pripálený krém, vyhráva:-)

Ešte donedávna som ho považovala za typický dezert podávaný v reštauráciach. Ale s úžasným darčekom k Vianociam od môjho syna: darčekové balenie štyroch keramických ohňovzdorných misiek (ramequin) a flambovacia pištoľ, som svoj zastaralý názor zmenila. Neudialo sa to síce okamžite, syn sa ma musel viackrát opýtať, či som už sadu použila. Asi po štvrtom upozornení, som sa k príprave tohto dezertu konečne odhodlala (zľakla som, že tento rok mi už nič k Vianociam nekúpi)... 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Nakoniec som sadu predsa len vybalila a nakúpila potrebné ingrediencie. Musím povedať, že dezert zvládnu i začiatočníci a je excelentný:-) K sade mi syn pribalil aj recept, stiahnutý z coolinari.sk. Porovnala som ho ešte s francúzskymi receptami, veľmi sa nelíšia. Francúzi primiešavajú k smotane i mlieko.

Obrázok blogu

Pripravila som si potrebné suroviny:

400 ml 33% smotany
1 vanilkový struk 
4 žĺtka
50 g kryštálového cukru
hnedý cukor na posypanie,

a pokračovala v postupe podľa coolinari.sk:

Obrázok blogu

Rúru som si predhriala na 170 stupňov. Z vanilkového struku som vybrala zrnká a zmiešala ich so smotanou. Smotanu s vanilkou som zohriala, nesmie však vrieť. Žĺtka s cukrom som vyšľahala do hustej bielej peny a zaliala horúcou smotanou. Zmes som naliala do misiek, ktoré som následne vložila do vysokého plechu s vodou. Plech som vložila do rúry a piekla 35 – 40 minút na 120 stupňoch. Po upečení som nechala zmes v miskách vychladnúť pri izbovej teplote a potom som misky vložila na pár hodín do chladničky. Tesne pred podávaním som posypala povrch crème brûlée hnedým cukrom a flambovacou pištoľou karamelizovala. 

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ako vidíte, dokúpila som ďalšie misky, 4 boli málo:-)

Obrázok blogu

A tu je výsledok, na ktorý nemôžete nebyť pyšní:-) Podstatné je, aby ste mali po dopečení tuhé kraje a vnútro bolo trochu trasľavé. Krém musí byť jemný, rozplývajúci sa na jazyku a na povrchu chrumkavý. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Vráťme sa ešte k histórii tohto dezertu. Prvá písomná zmienka z roku 1691 sa vyskytla v knihe Le Cuisinier roïal et bourgeois, ktorú napísal kráľovský šéfkuchár François Massialot, slúžiaci na dvore kráľa Ľudovíta XIV. Písomný zápis zvýhodňuje teda Francúzov v tomto spore o originalitu dezertu... Je to klasika francúzskej kuchyne, nájdete ho na jedálnom lístku v takmer každej reštaurácii. Modernejšie recepty využívajú aj iné príchute ako vanilku, napríklad levanduľu, bazalku, pistácie, čaj, kávu, pomaranč, dokonca som už jedla aj s príchuťou tekvice. 

S konštatovaním, že nie je nad klasiku, vám prajem ako hovoria Francúzi: Bonne dégustation:-)

Soňa Fröhlichová

Soňa Fröhlichová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  1 052x

Mám 57 rokov. Pred 12 rokmi som si začala klásť otázky typu: Vyhovuje mi rutina a stereotyp v ktorom žijem? Skúsim sa posunúť niekam inam? Budem ešte v 45-tich rokoch schopná poznávať novú krajinu, nájsť si prácu, priateľov, koníčky, nové výzvy a hlavne naučiť sa ďalší jazyk? Nebola to vždy prechádzka ružovou záhradou, ale podarilo sa. Voľba padla úplne náhodne na Švajčiarsko, ktoré by som Vám v mojich článkoch rada predstavila. Chcem v nich zúročiť poznatky a skúsenosti z môjho pôsobenia a neúnavného cestovania po celom Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  cestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu